Distill-a-thons in het Jenevermuseum

Heb je zin om over het Belgisch jenevererfgoed Wikipedia-artikels vast te leggen? Schrijf je dan zeker in voor één of meerdere distill-a-thons! Dat zijn gezellige sessies waarin we de vele verhalen over stokerijen naar Wikipedia overbrengen op basis van bronnen die het Jenevermuseum vooraf verzamelde.

Distill-a-wat?


Wanneer je online informatie zoekt over stokerijen, kom je niet veel verder dan de commerciële website van een actieve stokerij. Historische informatie, zeker over verdwenen stokerijen, is moeilijk terug te vinden. Maar daar kan het Jenevermuseum samen met jou iets aan veranderen. Op Wikipedia, de meest geraadpleegde online encyclopedie, willen we samen met jou artikels plaatsen over 250 Belgische stokerijen.

Voorkennis is niet nodig!


Tijdens deze gratis schrijfsessies maken we je wegwijs in de online encyclopedie. Voorkennis over de stokerijen en/of Wikipedia is zeker niet nodig. Professionals van het Jenevermuseum en Histories, maar ook Geert Van Pamel van Wikipedia zelf staan klaar om je op weg te helpen. Misschien raak je zo wel geïnspireerd om in de toekomst eigen projecten toe te voegen aan Wikipedia?

Data


De eerste 3 distill-a-thons focussen zich op stokerijen in Limburg en vinden steeds plaats in het Jenevermuseum in Hasselt (Witte Nonnenstraat 19). Tijdens de eerste schrijfsessie geniet je bovendien van een heerlijke broodjeslunch en vrijblijvende rondleiding door de nieuwe expo ‘IJzersterk. Belgische emailborden voor sterkedrank’.
  • Distill-a-thon 1: 4 oktober 2023 van 11:00 t.e.m. 17:00 (incl. lunch en rondleiding)
  • Distill-a-thon 2: 17 oktober 2023 van 13:30 t.e.m. 17:00
  • Distill-a-thon 3: 25 november 2023 van 13:30 t.e.m. 17:00
Nadien volgen er nog meer distill-a-thons, verspreid over heel Vlaanderen. Houdt zeker de website van het museum in de gaten of neem al eens een kijkje op de Wikiprojectpagina.

Praktische informatie

  • Deelnemen is gratis, maar inschrijven verplicht via dit inschrijvingsformulier
  • Per schrijfsessie zijn er maximum 10 deelnemers
  • Indien mogelijk, gelieve een laptop, oplader en muis mee te brengen
  • Voor meer informatie kan je terecht bij inge.huskens@hasselt.be
In samenwerking met Wikimedia Belgium, meemoo, het Industriemuseum, Histories, Centrum voor Agrarische Geschiedenis en de erfgoedcellen Zender, Erfgoedlab, erfgoedcel Brussel, Leie Schelde, Zuidwest, Vlaamse Ardennen, Interwaas en Midwest.