Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed - themamaand 'ENERGIE'

Naar aanleiding van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed bundelde EFAITH een aantal activiteiten per thema. Die thema's krijgen in afzonderlijke maanden extra exposure. De maand maar staat in het teken van energie. In het kader hiervan licht het Jenevermuseum zijn stoommachine extra uit.

EFAITH (European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage) is het netwerkplatform dat zich engageert om het contact en de samenwerking te stimluleren en promoten tussen Europese professionele en niet-professionele organisaties die zich toeleggen op ons industrieel en technisch erfgoed.
Het Jenevermuseum herbergt een horizontaal liggende stoommachine, die deel uitmaakt van de als monument beschermde én operationele stookinstallatie van het museum. Deze stoommachine zet thermische energie om in mechanische energie en zorgt zo voor de aandrijving van de graanmolen en het roerwerk van de beslagkuip. De stoommachine, vervaardigd door de firma Van Coppenolle in Berchem-Oudenaarde, komt van de stoommelkerij Sint- Salvator in Booischot.

Het betreft dus een horizontaal liggende stoommachine met vaste ontsnapping zonder condensatie en een veranderlijke expansie. Twee stoomschuiven type Meyers verdelen in het stoomhuis de stoom over de cilinder. De heen- en weergaande beweging van de zuigerstang wordt via de drijfstang en een krukas omgezet in de roterende beweging van het vliegwiel. Het toerental wordt door de regulator (bollen van James Watt) automatisch op constante snelheid gehouden.
Capaciteit: 18 kilowatt of 24,4 pk. Gemiddeld toerental: 140 toeren per minuut.

De restauratie van de stoommachine werd in 1987 uitgevoerd door de Technische dienst van de stad Hasselt.
In 1996 werd de machine afgesteld en operationeel gemaakt in samenwerking met de "Stoomstichting".

De stoommachine is te bezichtigen voor alle museumbezoekers en wordt geduid in een digitale applicatie.